Blog

De 3 belangrijkste voordelen van werken in het buitenland

15404347888_9d3d44a194_z

Als je naar het buitenland reist om te werken, zal je zowel op persoonlijk als professioneel vlak een bijzondere ontwikkeling doormaken. En minstens zo belangrijk, je doet onvergetelijke ervaringen op. Misschien heb je al besloten dat je naar het buitenland wilt reizen. Misschien twijfel je nog. Hoe dan ook, als je deze blogpost leest heb je een goed overzicht van de belangrijkste voordelen van werken in het buitenland.

1. Je verbreedt je horizon door naar het buitenland te reizen

Wanneer je naar het buitenland emigreert, kom je ongetwijfeld in een andere cultuur terecht. Je zult merken dat veel dingen die wij in ons koude kikkerlandje normaal vinden, niet altijd zo vanzelfsprekend zijn in andere landen. Dat kan gaan om bepaalde omgangsvormen tussen mensen, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Het kan ook gaan om andere tradities en een andere kijk op dingen. Er zijn talloze verschillen tussen culturen. Wanneer je voor een langere tijd in een andere cultuur ondergedompeld wordt, zal je daar het een en ander van meepikken. Je wordt je daardoor ook bewuster van de invloed van je eigen cultuur. Een ander groot voordeel is dat je zelfstandiger wordt. Vooral in het begin als alles nieuw is, ben je op jezelf aangewezen. Dit leidt vaak tot meer zelfvertrouwen. De ervaringen die je opdoet dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en maken je rijker als persoon.

2. Je ontwikkelt belangrijke professionele vaardigheden

De manier waarop mensen in andere landen werken kan sterk verschillen. Dat heeft deels te maken met andere omgangsvormen, maar heeft ook te maken met een andere bedrijfscultuur. Bedrijven hebben vaak een eigen visie op hoe werk verricht moet worden. De dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf kan sterk verschillen wanneer je voor een buitenlands bedrijf gaat werken. Je bent genoodzaakt jezelf flexibel op te stellen en je ontwikkelt je aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden. Tijdens je werk zal je bovendien een hoop internationale ervaring op doen. Dit soort vaardigheden en ervaringen staan erg goed op je CV. Veel werkgevers zien het nut van dergelijke kwaliteiten in. Mocht je besluiten om terug te gaan naar Nederland of elders in het buitenland aan de slag te gaan, dan zijn je kansen op een goede baan zeker gestegen.

3. Je doet onvergetelijke ervaringen op

Naast dat je een nuttige persoonlijke en professionele ontwikkeling doormaakt, is werken in het buitenland ook nog eens hartstikke leuk. Ieder land heeft zijn eigen kwaliteiten en in ieder land zijn er genoeg leuke en interessante dingen te doen. Je wilt natuurlijk ook genieten van jouw vrije tijd. Dat kan op allerlei manieren, het ligt er maar net aan wat bij jou past. Misschien lig je het liefste aan het strand, misschien doe je liever iets actiefs in de natuur. Wellicht verken je het liefst de lokale cultuur en maak je graag enkele stedentrips. Ondertussen maak je nieuwe vrienden met wie je geweldige ervaringen en een bijzondere tijd kunt hebben. Hierdoor bouw je ook een internationaal netwerk op en daar kunnen veel leuke, onverwachte dingen uit voortkomen.

Waar kijk jij het meeste naar uit als je denkt aan werken in het buitenland?